Låna

Upptäck nyttiga tips och råd om lån

Akutlån - fakta och tips

Försök undvika akutlån i form av SMS-lån eller dyra mikrokrediter online. Det är betydligt förmånligare att utnyttja en kortkredit – eller rent av ett privatlån.

Den som är i akut behov av pengar bör undvika snabblån online eller via SMS. Ansök istället om ett lånelöfte hos närmaste traditionella bank. Nackdelen med denna typ av lån är att banken behöver en viss handläggningstid för att behandla din låneansökan. För att få bästa möjliga villkor för din kredit bör du undersöka följande:

  • Har du en bostad, tomt eller bil som kan fungera som säkerhet för lånet? I så fall kan du få betydligt lägre ränta jämfört med vanliga blancolån.
  • Hur akut är lånet egentligen? Om möjligt – kosta på dig att jämföra villkoren hos olika kreditinstitut. Det gäller även dig som måste ta ett akutlån i utlandet. Jämför åtminstone villkoren hos en handfull kreditgivare innan du slår till.
  • Ett snabblån måste traditionellt amorteras inom 30 dagar. Klarar du denna amorteringstid? Om inte, ansök om ett privatlån med längre handläggningstid.

Akutlån i form av kortkredit

En annan form av akutlån är att utnyttja en kortkredit. Du som inte har ett kreditkort sedan tidigare, kan vanligtvis få ett inom några dagar förutsatt att du i övrigt uppfyller bankernas krav för beviljande av kreditkort. Fördelen med kreditkort framför snabblån är att kortkrediten är räntefri i ca 50 dagar. Detta till skillnad från de dyra SMS-lån, som måste återbetalas inom 30 dagar tillsammans med en uppläggningsavgift.

Reklamlänkar