Låna

Upptäck nyttiga tips och råd om lån

Låna till bostadsrätt - fakta och tips

Hypotekslån är ett förmånligt lån till bostadsrätt – då fungerar lägenheten som pant för lånet, vilket ger dig som låntagare en förmånlig ränta.

Du som har tillsvidareanställning, och saknar betalningsanmärkning sedan tidigare, har goda odds att få låna till bostadsrätt. Innan du ger dig in i en budgivning är det viktigt att du ansöker om ett lånelöfte. Ett lånelöfte är inte bindande, men utgör en trygghet i det att du känner till dina begränsningar. Kom ihåg att lånelöftet anger det maximala belopp du kan låna till bostadsrätt. Du behöver inte utnyttja lånelöftets belopp i sin helhet.

Lån till bostadsrätt trots betalningsanmärkning

De flesta större banker nekar lån till bostadsrätt och villa ifall du har dragit på dig en betalningsanmärkning under den närmaste treårsperioden. Du som har betalningsanmärkning kan däremot söka bostadslån hos någon nischad bank. Freedom Finance och Bluestep är exempel på banker som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkning. Även större belopp kan komma ifråga.

Ta över gamla ägarens bostadsrättslån

Du som köper en bostadsrätt kan överväga att ta över den gamla ägarens bostadsrättslån. Jämför bankernas låneerbjudanden med de tidigare lånen och överväg vilket alternativ som är mest förmånligt. Tänk på att banken oftast vill ha säkerhet i bostadsrätten om du tar ett bostadsrättslån. I de flesta fall utgör pantbrev en sådan säkerhet.

Reklamlänkar