Låna

Upptäck nyttiga tips och råd om lån

Lån utan inkomst - fakta och tips

Att låna utan inkomst är nästintill omöjligt. Men du som har regelbundna insättningar på kontot i form av A-kassa, sjukpension eller studiestöd har däremot goda möjligheter att få lån.

Du som saknar inkomst från förvärvsarbete eller kapital kan ha svårt att få lån. De flesta traditionella banker vägrar låna ut pengar till personer utan någon form av inkomst. Undantag är studentlån och i vissa fall så kallade starta-eget-lån. Men även du som står i begrepp att starta eget kan få problem, då banker inte lånar ut riskkapital. Du som kan ange någon form av säkerhet för ditt lån har större möjligheter än du som har en affärsidé som saknar säkerhet.

Låna utan inkomst – räkna bara med mikrolån

Du som varken har A-kassa, studiemedel, eller annan regelbunden insättning på kontot, kan i bästa fall räkna med att få ett mikrolån. Inte ens ett SMS-lån är i grunden ett lån utan krav på inkomst. Du som däremot hade inkomst under föregående taxeringsår kan ändå slinka igenom den ytterst sporadiska kreditprövning som görs vid mikrolån, däribland SMS-lån. Då kontrollerar kreditgivaren dina inkomster mot uppgifterna i Skatteverkets inkomstregister från föregående taxeringsår.

Lån utan fast inkomst – fullt möjligt

Du som däremot har inkomst från deltidsarbete eller visstidsanställning har betydligt större möjlighet att få lån – i synnerhet om du dessutom kan åberopa en privatekonomi i balans. Att få lån med A-kassa är också möjligt. Tänk dock på att du som saknar fast inkomst kan behöva borgensman för att bli beviljad lånet.

Reklamlänkar