Låna

Upptäck nyttiga tips och råd om lån

Låna till kontantinsats - fakta och tips

Undvik om möjligt att låna till kontantinsats i samband med lägenhets- och villaköp. Försök istället se dig om efter andra möjligheter så att hela bostadsköpet kan finansieras genom ett bottenlån.

Alla banker kräver någon form av kontantinsats i samband med köp av villafastigheter eller bostadsrätter. De flesta banker har tio procents kontantinsats som riktlinje vid köp av hus och bostadsrätter. Att vaska fram tio procent – eller 200 000 kr – i samband med ett villaköp på två miljoner, är dock en smärre utmaning för de flesta standardhushåll. Därför erbjuder i stort sett alla banker lån till kontantinsats. Som låntagare kan det dock vara bra att beakta följande:

  • Ett lån till kontantinsats är alltid förbundet med sämre ränta än bottenlånet (den lånedel för vilken huset fungerar som säkerhet). Därför är det alltid klokast att först amortera bort lånet till kontantinsatsen i de fall ett sådant blir aktuellt.
  • Banker är olika stränga med att bevilja lån till kontantinsats. Tänk därför på att fråga runt hos några olika banker.
  • Du som har en fastighet som stigit i värde – men fortfarande amorterar på lånet till kontantinsatsen – kan använda fastighetens värdeökning som argument för lägre ränta på återstoden av lånet till husets kontantinsats.

Belåna egendom istället för lån till kontantinsats

Du som har annan egendom, som inte är belånad sedan tidigare, bör starkt överväga att belåna denna istället för att belåna kontantinsatsen. På så sätt kan du finansiera hela husköpet i form av ett hypotekslån och slipper den ofördelaktiga ränta som alltid är förbunden med lån till kontantinsatser.

Reklamlänkar