Låna

Upptäck nyttiga tips och råd om lån

Lån till bil - fakta och tips

Du som tar ett lån till bil – tänk på att ange bilen som säkerhet för lånet. På så sätt slipper du finansiera ditt bilköp med ett ofördelaktigt blancolån.

Att ta lån till bil är en självklarhet för de allra flesta som köper en ny eller nästintill fabriksny bil. Den som köper ny eller begagnad bil från bilfirma, kan vanligtvis kombinera inbytesbil med lån från bilförsäljaren. Det lönar sig alltid att förhandla om lånevillkoren; återförsäljare av bilar är måna om att sälja bort gamla lagerbilar, då lagret kontinuerligt måste uppdateras. Du som tar lån direkt av bilförsäljaren – börja med att förhandla om räntan på billånet. Visa upp andra bilhandlare som erbjuder bättre lånevillkor och försök därigenom sänka kostnaderna för lånet.

Låna till bil med själva bilen som säkerhet

Du som ska låna pengar till bil bör alltid tänka på att ange bilen som säkerhet för lånet och amortera i takt med bilens värdeminskning – gärna ännu snabbare. Finansiera aldrig ett bilköp med ett blancolån (lån utan säkerhet), då räntan på denna typ av lån alltid är högre än i de fall du lånar med säkerhet.

Lån till bil som köps av privatperson

Du som köper en begagnad bil privat måste vända dig till ett annat kreditinstitut – vanligtvis en större bank – för att få lån till bilen. Även då kan du naturligtvis ange bilen som säkerhet för lånet i syfte att undvika de ofördelaktiga blancolånen. I samband med bilköpet kan du behöva ange bilens registreringsnummer, modellår och miltal för att banken ska göra en preliminär bedömning av bilens värde. Jämför erbjudanden från olika banker. I regel gäller dock att du har störst förhandlingsmöjligheter hos den bank som tar hand om din privatekonomi – men din privatekonomi och din förhandlingskunnighet avgör naturligtvis i slutändan villkoren för lånet.

Reklamlänkar