Låna

Upptäck nyttiga tips och råd om lån

Lån utan säkerhet - fakta och tips

Ta ett lån utan säkerhet bara i absoluta nödfall. Om möjligt ta ett hypotekslån eller annan form av lån med säkerhet.

Lån utan säkerhet – så kallade blancolån – innebär att låntagaren saknar borgen för lånet. Kreditgivaren som beviljar lånet löper således en ökad risk jämfört med att bevilja lån med säkerhet – så kallade hypotekslån – eftersom låntagaren inte har tillgångar som kan konfiskeras i fall av utebliven amortering. Av denna anledning är privatlån mer olönsamma för kredittagaren, eftersom bankerna tar ut en högre ränta på denna typ av lån. Mikrolån, privatlån, konsumtionslån och lån till resor är exempel på lån utan säkerhet. Gemensamma nämnare för att låna utan säkerhet är att:

  • Räntan på lån utan säkerhet är betydligt högre än för motsvarande hypotekslån.
  • Möjligheterna att låna pengar utan säkerhet är begränsade. De flesta kreditinstitut erbjuder kredittagare att maximalt låna 10000, 15000 eller 20000 kr utan säkerhet. Det finns även möjlighet att ta blancolån med högre kreditbelopp – men då får man söka sig till mindre kända banker.
  • Det är sällan möjligt att få ett lån utan säkerhet med betalningsanmärkning i bakfickan. Undantaget är mikrokrediter och SMS-lån från ett fåtal kreditgivare – däribland Bluestep och Kredit 365.

Låna utan säkerhet bara i nödfall

Du som funderar på att låna pengar till nöjeskonsumtion bör noga överväga ditt beslut. Lån utan säkerhet är mycket olönsamma – inte minst de så kallade mikrolånen. Försök istället att ta ett hypotekslån på något som du redan äger – t.ex. din bostad eller ditt hus.

Reklamlänkar