Låna

Upptäck nyttiga tips och råd om lån

Låna pengar som arbetslös - fakta och tips

Du som är arbetslös har vanligtvis lättare att få lån än du som dragit på dig många småskulder och betalningsanmärkningar.

Att låna pengar som arbetslös är i regel lättare än att låna pengar med en betalningsanmärkning i bagaget. Du som nyss har blivit arbetslös – och ansöker om ett mikrolån eller annan snabbkredit – kan i princip räkna med att bli beviljad lånet. I kreditgivarnas kreditprövning ingår vanligtvis en kontroll mot Skatteverkets inkomstdatabas från föregående taxeringsår. Din inkomst under föregående år utgör således gunden för krediten – detta trots att du i samband med ansökningstillfället helt saknar inkomst.

Lån för arbetslösa hos större banker

Du som varit kund länge hos en större bank – och plötsligt drabbats av arbetslöshet men i övrigt har skött dina privata finanser – har ändå goda utsikter att bli beviljad lån. Bankerna gör alltid en individuell kreditprövning om det rör sig om ett större lån – t.ex. ett hypotekslån till en bostad. Du som har varit kund i många år hos en och samma bank, kan åberopa kontoutdrag som tyder på en stabil ekonomi i många år; ett faktum som i många fall uppväger en tillfällig arbetslöshet. Följande faktorer påverkar vidare din möjlighet att få lån som arbetslös:

  • Din bakgrund på arbetsmarknaden och din utbildning. Banken kan utifrån dessa faktorer göra en bedömning av dina utsikter att få jobb.
  • Dina inkomster under arbetslösheten. Har du t.ex. rätt till a-kasseersättning? I så fall ökar dina chanser att låna utan fast jobb.
  • Din privatekonomi i övrigt. Har du tillgångar som skulle kunna fungera som säkerhet för lånet?

Förutom betalningsanmärkningar kan även skulder utöra hinder för dig som vill låna som arbetslös. Du som har många kreditprövningar bakom dig har således anledning att känna oro (bankerna kan enkelt kolla upp antalet kreditprövningar du dragit på dig).

Reklamlänkar