Låna

Upptäck nyttiga tips och råd om lån

Låna till fritidshus - fakta och tips

Du som har lån på din ordinarie bostad – och dessutom vill belåna ett fritidshus – får räkna med att banken kräver en kontantinsats. Ett lånelöfte är alltså extra viktigt för dig som köper fritidshus.

För dig som ska låna till fritidshus är det extra viktigt att du på förhand ansöker om ett lånelöfte. Många privatpersoner måste ställa in köp av fritidshus efter att de visat sig att de saknar finansieringsmöjligheter. I de fall köpare av fritidshus redan har höga bolån på sin åretruntbostad kan banker vägra ytterligare lån – detta trots att personerna i övrigt har tillsvidareanställningar och saknar betalningsanmärkningar.

Låna till fritidshus – använd hypotekslån

Det vanligaste sättet att finansiera lån till fritidshus och sommarstuga är att kombinera en kontantinsats med bottenlån. Banker beviljar bottenlån till 90 procent av fritidshusets marknadsvärde. Resten måste du som köpare finansiera med topplån eller kontantinsats. Du som inte är kapabel att själv lägga in en kontantinsats, måste kanske ta ett topplån istället.. Då är det viktigt att du först amorterar bort topplånet, då räntan på detta lån är högre än på den del av lånet för vilken fritidshuset fungerar som säkerhet.

Kontantinsats i det närmaste ett krav

Du som är rejält skuldsatt sedan tidigare kan räkna med att banken kräver en viss kontantinsats för dig som ska låna till fritidshus. Det kan röra sig om 10 till 20 procent – vanligtvis inte mer än så. För banken är kontantinsatsen ett bevis på att du är kapabel att månadsspara trots att du har skulder sedan tidigare. På så sätt blir du mer kreditvänlig i bankens ögon.

Reklamlänkar