Låna

Upptäck nyttiga tips och råd om lån

Samla lån - fakta och tips

Samla alla lån och krediter hos en och samma kreditgivare. Därigenom får du lägre ränta och slipper de aviavgifter och uppläggningsavgifter som vanligtvis är förbundna med småkrediter.

Att samla alla lån och krediter hos en och samma bank är klokt, förutsatt att en bank erbjuder dig en sådan möjlighet. Den som har många småkrediter – typ snabblån, SMS-lån och bilkrediter med olika villkor – sparar inte bara genom lägre ränta. Den som parallellt amorterar på flera krediter betalar nämligen uppläggnings- och aviavgifter för varje räkning. Dessa slipper du som väljer att samla dina lån hos en och samma kreditgivare.

Hypotekslån – bästa lösningen för att samla lån

Du som har en bostad, eller annan bunden egendom, bör i första hand värdera denna och belåna egendomen i form av ett hypotekslån/bottenlån. Då använder du egendomen som säkerhet. Banken slipper låna ut riskkapital och sänker därmed räntan rejält, jämfört med ett blancolån. Att däremot samla gamla lån genom att lösa dem med ett större blancolån kan också löna sig. Men då krävs att du dragit på dig sällsynt ofördelaktiga krediter, t.ex. SMS-lån eller andra mikrokrediter.

Fast inkomst ett krav för större hypotekslån

De flesta banker har fast inkomst som ett absolut krav för att få ett större hypotekslån. Det räcker alltså inte med en bostad som säkerhet. Förutom fast inkomst, kräver de flesta banker att du sedan tidigare saknar betalningsanmärkning; om din privatekonomi i övrigt så medger, kan vissa banker göra undantag även om du skulle ha en betalningsanmärkning i bakfickan. Tänk dock på att det är banken – inte du som låntagare – som har sista ordet i denna fråga. Det är således upp till dig att ge ett gott intryck.

Reklamlänkar