Låna

Upptäck nyttiga tips och råd om lån

Lån utan kreditupplysning - fakta och tips

Att ta ett lån utan kreditupplysning är bara möjligt i undantagsfall. Du som tar mindre lån – se till att kredituppysningen inte registreras hos UC.

Lån utan kreditupplysning förekommer inte längre i någon större omfattning. I slutet av 1990-talet – när SMS-lånen var nya på marknaden – beviljade många kreditgivare SMS-lån utan att göra någon som helst kreditupplysning på låntagarna. Att bevilja lån utan kreditupplysning rimmar illa med gällande lagstiftning – kreditgivare är med andra ord ålagda att göra kreditupplysningar på sina kunder.

Låna utan kreditupplysning som registreras hos UC

Att låna pengar utan kreditupplysning är inte möjligt, men se till att din kreditgivare inte registrerar kreditupplysningen hos UC (Upplysningscentralen); ett centralt register där alla kreditprövningar lagras. Olika långivare kan sedan gå in i registret och se hur många kreditupplysningar en kund dragit på sig. Den kund som har orimligt många kreditupplysningar i registret, kan i framtiden få svårt att få bostadskredit eller lån till ny eller begagnad bil. Således är det oerhört viktigt att man som kund ser till att kreditgivaren inte registrerar mikrolån och snabbkrediter centralt hos UC.

SMS-lån utan kreditupplysning

Du som är mycket mån om att låna pengar utan kreditupplysning kan försöka med ett SMS-lån från en ny aktör på marknaden för mikrolån. Nya aktörer börjar ibland utlåningen utan att ha byggt upp en infrastruktur för kreditupplysningar. Men som sagt – lån utan kreditupplysningar hör till undantagen och är inte förenliga med rådande lagstiftning.

Reklamlänkar